Obserwatorzy

czwartek, 3 kwietnia 2014

soczysta pierśc z indyka .. idealna wędlina na święta

Wielkanoc zbliża się coraz szybciej. Czas więc niedługo pomyśleć o menu na świąteczny stół. Ja powoli testuję nowe przepisy i kombinuję czym w tym roku uraczyć moich gości. Na pewno w tym roku zagości u nas

PIECZONA PIERŚ Z INDYKA:

Składniki:
1 kg piersi z indyka
3-4 ząbki czosnku
sól
pieprz
słodka i ostra papryka

marynata:
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka pieprzu
0,5 łyżeczki słodkiej papryki
szczypta ostrej papryki
2 zmiażdżone ząbki czosnku


Sposób przygotowania:
1. Filet myjemy i wkładamy do miski z wodą  i przyprawami do marynaty.  Odstawiamy na co najmniej 12 h w chłodne miejsce.
2. Filet wyjmujemy z marynaty, obsuszamy ręcznikiem i nacieramy solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką, oraz czosnkiem. Całość szczelnie zawijamy w folię aluminiową i przekładamy do naczynia żaroodpornego, do którego następnie wlewamy wodę (ok. 3 cm).
3. Pieczemy około 40 min w 200 st C. Po tym czasie rozcinamy folię i podpiekamy do zarumienienia jeszcze około 25 min.. i domowa wędlina gotowa.
Przepis nie jest mojego autorstwa, a zapożyczyłam go sobie od Ewy.



Wielkanocne Smaki - edycja IV Domowy Wyrób Wielkanoc bez glutenu. Wielkanocne Smaki - edycja IV Lekka Wielkanoc

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz